Tencel® / Lyocell

Lyocell of Tencel® is gemaakt van Eucalyptusvezel die wordt verkregen uit houtpulp. De eucalyptusbomen die worden gebruikt voor de totstandkoming van de vezel, worden duurzaam gebruikt van FSC gecertificeerd hout.

Het productieproces voor Tencel is vrijwel helemaal gesloten. De chemicaliën die nodig zijn voor het maken van de stof, worden voor 99,6 procent hergebruikt, waardoor er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Naast het feit dat Tencel heel duurzaam wordt gemaakt, is het een heerlijke stof om te dragen. Het materiaal voelt zeer fijn aan de huid en de vezel neemt vocht makkelijk op.

Tencel is in veel toepassingen iets kwetsbaarder dan katoen. Wassen kan op 30 of 40 graden, maar om de stof mooi te houden raden we aan om de kleding laag te centrifugeren. (800 toeren)

Ecovero

Lenzing Ecovero is een nieuwe speler op de markt. Het is de nieuwe en verbeterde versie van Lyocell (Tencel) welke gemaakt wordt bij hetzelfde bedrijf, Lenzing AG in Oostenrijk. Dit bedrijf richt zich volledig op duurzame stoffen produceren.

Ecovero is een viscose, gemaakt van houtpulp, op duurzame wijze geproduceerd. Het productieproces heeft een ‘closed loop ‘ (gesloten cirkel) waarbij de verving en daarbij behorende stoffen keer op keer gebruikt kunnen worden. Dit zorgt voor minimale milieubelasting.

Ecovero voelt licht, comfortabel en superzacht aan.  in vergelijking met Tencel is het materiaal meer kleurvast, waardoor het nog langer mee gaat.

 

Het GOTS keurmerk


Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel.
GOTS gaat uit van 100% biologische grondstof en kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket.

Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.

De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

 

Het Fairtrade keurmerk

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade (eerlijke handel). Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden.

Gegarandeerd eerlijke handel
Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk.

Een merk mag het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade alleen voeren als de grondstoffen voor het product volgens de Fairtrade normen zijn geproduceerd en verhandeld. Die normen zijn opgesteld door de internationale koepelorganisatie Fairtrade Labeling Organizations (FLO).Certificeringsorganisatie Flo-Cert zorgt voor onafhankelijke controle van het keurmerk.

Handelscriteria
Het keurmerk garandeert dat boerenorganisaties voor hun producten tenminste een kostendekkende prijs en een extra ontwikkelingspremie heeft ontvangen. Daarnaast kunnen zij zestig procent van de verkoopprijs van hun product al ontvangen bij het begin van de oogst. Ze zijn dan niet uit geldgebrek gedwongen zaken te doen met tussenhandelaren die een slechte prijs betalen. Bovendien is de samenwerking tussen producent en importeur zoveel mogelijk van lange duur. Dat biedt de producenten zekerheid over afname van hun oogst, en dus zekerheid over hun inkomen. Kleine boeren en hun families zijn zo in staat om het heft in eigen hand te nemen en te werken aan een betere toekomst.