Maattabel: 

De engelse merken hanteren andere maten. Daarom de volgende tabel:

size 8 = XS / maat 34

Size 10 = S / maat 36

Size 12 = M / maat 38

Size 14 = L/ maat 40

Size 16 = XL/ maat 42/44

Over het Algemeen valt de kleding op maat. Het Engelse merk Thought valt doorgaans iets ruimer.

 

Wat is Tencel® of Lyocell? 

Lyocell of Tencel® is gemaakt van Eucalyptusvezel die wordt verkregen uit houtpulp. De eucalyptusbomen die worden gebruikt voor de totstandkoming van de vezel, worden duurzaam gebruikt van FSC gecertificeerd hout. Het productieproces voor Tencel is vrijwel helemaal gesloten. De chemicalien die nodig zijn voor het maken van de stof, worden voor 99,6 procent hergebruikt, waardoor er geen schakelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Naast het feit dat Tencel duurzaam wordt gemaakt, is het een heerlijke stof om te dragen. Het materiaal voelt zeer fijn aan de huid en de vezel neemt vocht makkelijk op. Tencel kun je behandelen als katoen, het kan gewoon in de wasmachine en is prima te strijken.

 

Het GOTS keurmerk Global Organic Textile Standard (GOTS)

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel.
GOTS gaat uit van 100% biologische grondstof en kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket.

Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel.Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.

De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Fairtrade Max Havelaar

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade (eerlijke handel). Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade is ontstaan in 1988.

Gegarandeerd eerlijke handel
Stichting Max Havelaar is een keurmerkorganisatie en koopt of verkoopt zelf geen producten. Het Fairtrade-systeem richt zich op kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk.

Een merk mag het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade alleen voeren als de grondstoffen voor het product volgens de Fairtrade normen zijn geproduceerd en verhandeld. Die normen zijn opgesteld door de internationale koepelorganisatie Fairtrade Labeling Organizations (FLO).Certificeringsorganisatie Flo-Cert zorgt voor onafhankelijke controle van het keurmerk.

Handelscriteria
Het keurmerk garandeert dat boerenorganisaties voor hun producten tenminste een kostendekkende prijs en een extra ontwikkelingspremie heeft ontvangen. Daarnaast kunnen zij zestig procent van de verkoopprijs van hun product al ontvangen bij het begin van de oogst. Ze zijn dan niet uit geldgebrek gedwongen zaken te doen met tussenhandelaren die een slechte prijs betalen. Bovendien is de samenwerking tussen producent en importeur zoveel mogelijk van lange duur. Dat biedt de producenten zekerheid over afname van hun oogst, en dus zekerheid over hun inkomen. Kleine boeren en hun families zijn zo in staat om het heft in eigen hand te nemen en te werken aan een betere toekomst.

Internationale groei
Het Max Havelaar keurmerk wordt inmiddels in meer dan 20 landen gevoerd, vaak onder de internationale naam ´Fairtrade´. Een wereldwijde opmars, waarbij het allang niet meer alleen om koffie gaat. Het keurmerk is te vinden op producten als thee, chocola, wijn, suiker, rijst, honing, vruchtensap, allerlei soorten fruit en zelfs op ijs, katoen en bloemen. Deze producten zijn afkomstig van meer dan 630 boerenorganisaties en plantages uit zo’n 60 ontwikkelingslanden.

 

MADE-BY

MADE-BY is een soort koepel-keurmerk en omvat diverse kleding-keurmerken. Zodoende kunnen twee verschillende merken die zijn aangesloten bij MADE-BY, in wisselende mate met verschillende standaarden werken.

MADE-BY is zelf geen keurmerk, certificering of gedragscode maar stimuleert de aangesloten bedrijven om naar bestaande standaarden toe te werken. MADE-BY is in 2004 opgericht door Solidaridad, met als doel kledingbedrijven te stimuleren duurzamer te produceren. MADE-BY is een lerend netwerk van bedrijven, producenten en maatschappelijke organisaties. De organisatie werkt met internationale normen en standaarden op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid. Belangrijke waarden daarbij zijn onder meer vermindering van de milieubelasting en naleving van arbeidsrechten. (bron: MADE-BY)

Merken die zijn aangesloten bij MADE-BY worden gestimuleerd een steeds groter deel van hun productie te verduurzamen op basis van erkende standaarden.

Op welke producten is MADE-BY van toepassing?

Kleding en schoenen. Je kunt een MADE-BY-kledingstuk of -schoen herkennen aan het blauwe knoopje, het logo van MADE-BY. In 2011 zijn ruim 30 merken aangesloten bij de organisatie.

Het blauwe knoopje mag door een merk dat aangesloten is bij MADE-BY gebruikt worden zodra er commitment is voor een actie-plan en er duurzame items in de collectie opgenomen zijn. Het dient niet verward te worden met een keurmerk. Het blauwe knoopje geeft inzet en betrokkenheid van het merk aan maar het betekent dus niet dat een specifiek kledingstuk met het logo duurzaam is. (bron: MADE-BY (april 2012) MADE-BY’s blue button and swing tag)

Wie beheert en controleert MADE-BY?

MADE-BY heeft een vergelijkingsmodel ontwikkeld, waarin sociale en ecologische duurzaamheidsinitiatieven opgenomen zijn. MADE-BY stimuleert bedrijven om naar de hoogste standaard toe te werken. De controle in de bedrijven en fabrieken wordt gedaan door controleurs van de standaard, certificering of het keurmerk waar het bedrijf of de fabriek mee werkt. MADE-BY staat in nauw contact met de controleurs en bepaalt mede de agenda en de vervolgstappen die genomen dienen te worden.

Kledingmerken die zich aansluiten bij MADE-BY streven ernaar de productie te verduurzamen en op de eerder genoemde online ‘scorekaarten’ is te zien hoe ver ze daarmee zijn. De aandacht ligt op best practises, progressie en samenwerking met de bedrijven. Voor een aantal merken kan men via een unieke code in de kleding op internet het productieproces traceren.